Skip to main content
Allt

Hur felsöker jag min luftvärmepump?

By 16 mars 2024No Comments

Det finns en del enkla felsökningar du kan göra själv på din luftvärmepump innan du kontaktar en expert. Här är några steg att börja med:

  • Kolla strömmen: Se till att luftvärmepumpen är inpluggad och att det finns ström i uttaget.
  • Rengör utomhusdelen: Titta så att utomhusdelen inte är blockerad av löv, grenar eller snö. En igensatt utomhusdel kan försämra luftvärmepumpens funktion.
  • Kontrollera inställningarna: Se efter så att fjärrkontrollen och luftvärmepumpen visar samma inställningar för temperatur och läge (värme/kyla/fläkt).
  • Läs manualen: Din luftvärmepumps manual brukar innehålla en felsökningsguide med vanliga problem och hur du löser dem. Leta även efter information om felkoder som din pump visar.

Om du har provat ovanstående och luftvärmepumpen fortfarande inte fungerar som den ska, är det dags att kontakta en VVS-montör. De kan felsöka mer ingående och åtgärda problemet.

Ska jag boka service eller köpa en ny?

Det beror på några olika faktorer om det är bättre att serva din luftvärmepump eller köpa en ny.

Här är några punkter att tänka på:

  • Värmepumpens ålder: Luft-luftvärmepumpar har generellt kortare livslängd än andra typer av värmepumpar, och tekniken utvecklas fort. Är din luft-luftvärmepump relativt ny kan det vara lönsamt att serva den. Men om den börjar bli gammal och närmar sig sin förväntade livslängd, så kanske en ny värmepump är en bättre investering. Nya luftvärmepumpar brukar vara mer effektiva, vilket ger lägre energikostnader.
  • Felet på värmepumpen: Börja med att felsöka problemet (en guide finns ovan). Om det är ett mindre fel kan det vara billigare att laga. Men om det är ett större fel kan det kosta lika mycket att laga som att köpa en ny pump.
  • Garanti och försäkring: Kolla om din värmepump fortfarande har garanti, eller om det finns täckning för reparation i din hemförsäkring. I så fall kan service vara ett mer attraktivt alternativ.

Du kan alltid kontakta en VVS-firma och få en offert på värmepumpservice. De kan också ge dig en bedömning på om det är dags att börja fundera på en ny värmepump. En aktör på marknaden Save Energy är verksamma i hela Sverige så kontakta dom för offert.